به گزارش روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، نمایشگاه «نقشی بر سنگ» که از ۱۹ تیرماه افتتاح شده، به هنر فلسطین اختصاص دارد و دربرگیرنده آثار هنرمندان ایرانی، فلسطینی، عرب و بینالملل با محوریت «فلسطین» است که در ادوار مختلف و در کشورهای مختلف با سبکها و تکنیکهای متعدد، خلق شدهاند و حالا بخشی از آن در موزه هنرهای معاصر به نمایش درآمده و تنوعی از آثار را ایجاد کردهاند.
با پرسهای کوتاه در گالریهای نخست موزه هنرهای معاصر به آثار هنرمندان فلسطینی و عرب میرسیم که برخی از آنها اصل و برخی پرینت گرفته از تصاویر آثار هنرمندانی چون اسماعیل شموط، بنکسی و آیویوی است.
محمدرضا وحیدزاده (کیوریتور این نمایشگاه) درباره این بخش از آثار میگوید: بخشی از آثار این نمایشگاه مربوط به هنرمندان بینالمللی بوده که دسترسی به آن وجود نداشته است برای مثال تصاویر آثار بنکسی که اساسا آثاری گرافیتی است و روی دیوار حائل در سرزمینهای اشغالی در غزه و کرانه باختری خلق شده، در این نمایشگاه روی دیوار پرینت گرفته شده است.
در میان آثار این بخش، نمونههایی از آثار اسماعیل شموط که هنرمند پیشکسوت و پیشگام هنر مقاومت در فلسطین است، هم به چشم میخورد. وحیدزاده در این باره میگوید: از آنجا که آثار سلیمان منصور، نبیل عنانی و خیلی از هنرمندان بزرگ فلسطین در ادامه کارهای اسماعیل شموط است برخی از تولیدات اسماعیل شموط را پرینت گرفته و در کنار آثار هنرمندانی چون آیویوی که هنرمند معترض چینی و یک کنشگر اجتماعی سیاسی است، به نمایش گذاشتهایم.
فلسطین در هنر جهان
وی در اشاره به ضرورت نمایش آثار هنرمندان دیگر کشورها تاکید میکند: از هنرمندان بینالمللی که دسترسی به آثارشان وجود نداشته، نمونههایی در نمایشگاه «نقشی بر سنگ» آورده شده تا مسئله فلسطین در هنر جهان بهتر نمایان شود. بسیاری از آثار این نمایشگاه شامل تولیدات هنری هستند که در گنجینه موزه هنرهای معاصر وجود داشته و بعد از سالها بیرون آورده شده است که از همین حیث هم نمایشگاه «نقشی بر سنگ» اتفاقی بزرگ از نظر تاریخی هنری است. تاثیر برپایی این نمایشگاه تا حدی است که سلیمان منصور بزرگترین هنرمند فلسطینی وقتی متوجه شد که بسیاری از آثارش در ایران است و در این موزه به نمایش در آمده بسیار خوشحال شد و با ارسال پیام از این رویداد ابراز خرسندی کرد.
بخش اصلی این نمایشگاه که آثار هنرمندان عرب و فلسطینی است برگرفته از نمایشگاهی در سال ۱۹۷۸ است که در بیروت برگزار شده و به منزله موزهای سیار در خیلی از کشورها به نمایش درآمده و بعد از پیروزی انقلاب ۴۲ اثر از آن به ایران آمد و با افتتاح موزه هنرهای معاصر در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفت. سال ۱۹۸۲ باقیمانده آثار بعد از جنگ لبنان و حمله اسرائیل به بیروت و نابود کردن مقر سازمان آزادیبخش فلسطین در بیروت در کنار اسناد و مدارک آثار از بین رفت و هیچ اثری از آن باقی نماند به طوریکه همه گمان میبردند که همه آثار در آنجا نابود شده یا حتی به سرقت رفته است اما بخشی از این آثار در ایران وجود داشته و به خوبی از آن نگهداری شده و حالا در قالب نمایشگاه «نقشی بر سنگ» به نمایش در آمده است.
بر اساس صحبتهای وحیدزاده، بخشی از آثار نمایشگاه «نقش بر سنگ» از موسسه صبا، بخشی از مجموعه شخصی و بخشی گزارشی از هنرمندان بینالمللی است. البته در این میان گزارشی از هنرمندان شهید هم وجود دارد که در گالری ۴ -۱ و ۴-۲ تعدادی آثار به نمایش در آمده؛ هنرمندانی که در جنگ غزه به شهادت رسیدهاند.
آثار بزرگان هنر انقلاب
بخش انتهایی نمایشگاه هم به آثار هنرمندان ایرانی و بزرگان هنر انقلاب چون حبیبالله صادقی، کاظم چلیپا، حسین خسروجردی، ایرج اسکندری، مصطفی ندرلو، احمد اسفدیاری، حبیب الله آیتاللهی، محمدعلی ترقی جاه، کامیار صادقی، عبدالحمید قدیریان و مرتضی اسدی اختصاص دارد.
محمدرضا وحیدزاده کیوریتور این نمایشگاه در خصوص این آثار میگوید: این بخش شامل آثار برجسته هنرمندان بزرگ انقلاب است چراکه هنرمندان دغدغهمند و متعهد ایرانی همواره به مسئله فلسطین در ادوار مختلف با شیوهها و آثار هنری مختلف پرداختهاند و هیچگاه موضوع «فلسطین» از یاد هنرمند ایرانی نرفته است. باوجود تعداد زیاد آثار با موضوع «فلسطین» اما از آنجا که فرصت کم و فضای محدودی برای نمایش آثار وجود داشت مجبور به گزینش آثار شدیم و نمونههای برجسته را انتخاب کنیم تا نمایشگاه تکمیل شود.
در گالری شماره ۶ موزه هنرهای معاصر هم به بازنمایش غرفه ایران در شصتمین دوسالانه ونیز پرداخته شده که به کیوریتوری امیر عبدالحسینی، آثاری از استاد عبدالحمید قدیریان، مرتضی اسدی، کاظم چلیپا، غلامعلی طاهری و مصطفی گودرزی را نمایش میدهد. البته آثار غلامعلی طاهری هم در نمایشگاه «نقش بر سنگ» و هم بخش بازنمایش آثار دوسالانه ونیز به نمایش گذاشته شده است.
آثار به نمایش در آمده در قالب دو نمایشگاه موزه هنرهای معاصر، بیانگر این نکته است که فلسطین موضوع مهمی برای هنرمند ایرانی است که در رویداد بینالمللی و آوردگاه ونیز هم با افتخار محور آثار هنری قرار گرفته است.
نظر شما