کتاب «سنگ و سینه» نوشته مجتبی صفایی در بخش پژوهش هنری جایزه «کتاب عاشورا» شایسته تقدیر شناخته شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، این مجموعه شامل تدوین و آوانگاری اشعار بیست نوحه قدیمی است که در آیینهای چک چکو و سینه دوری شهرستان استهبان هر ساله خوانده و اجرا میشود. در بخشهای دیگر کتاب توضیحاتی درباره موسیقی مذهبی ـ بهویژه نوحه، تاریخچه استهبان، سازِ سنگ (چکچکو)، و آیین سنگزنی ـ جهت استفاده بیشتر خوانندگان آمده است. البته درک بخشهایی از کتاب فقط برای کسانی ممکن است که از علوم اولیه موسیقی آگاهی دارند. با وجود این، سعی بر این بوده که مخاطب این کتاب همگان باشند؛ چه آنهایی که با موسیقی آشنا هستند چه علاقهمندان به فرهنگ ایران و استهبان که بیاطلاع از علم موسیقیاند.
ثبت و ضبط این بیست نوحه میتواند در کشف مجهولات اتنوموزیکولوژی منطقه سودمند باشد؛ میتواند تذکری باشد از خاطره قومیمان و میتواند معیار آفرینش نواهای تازه باشد. یادمان نرود که موسیقی، در کنار زبان، شاخصترین بخش هویت فرهنگی ماست.
اگر در تحقیقاتی که تا امروز در باب نوحه و آوانگاری موسیقی مذهبی نوشته شده توجه شود، آنچه به دست میآید بسیار کمتر از کاوش در کتب تعزیه یا آوانگاری موسیقی نواحی غیرمذهبی خواهد بود. زیرا پژوهشگران موسیقی نواحی بیشتر میل به کاوش تعزیه دارند و در باب نوحه کار زیادی انجام نشده است. همچنین استادان فن، که از دهههای پیش آوانگاری موسیقی نواحی را آغاز کردهاند، کمتر به موسیقی مذهبی پرداختهاند. از این نظر این کتاب مسیری متفاوت را آغازکرده و پیموده است.
این کتاب سال 1398 با شمارگان 1250 و در 100 صفحه از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
انتهای پیام/
نظر شما