بخشی از خاطرات زندهیاد «سکینه حورسی» از بانوان امدادگر و مدافعان خرمشهر در کتابی از آثار انتشارات سوره مهر به قلم مریم شانکی منتشر شده است.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، کتاب «در کوچههای خرمشهر» منتشر شده از سوره مهر، شامل مجموعه خاطراتی از مدافعان و امدادگران مردمی در خرمشهر است. یکی از این نیروهای مردمی خانم «سکینه حورسی» است که به دلیل ابتلا به کرونا پس از سالها مجاهدت به همرزمان شهیدش پیوست.
در معرفی نویسنده کتاب «در کوچههای خرمشهر» آمده است:
مریم شانکی را باید یکی از پیشگامان تاریخ شفاهی زنان در جنگ هشت ساله عراق علیه ایران دانست. او در سالهای 1360 و 1361 ضبط صوت کوچکش را برداشت و به آبادان رفت و شروع به ثبت و ضبط خاطرات شفاهی دختران مانده در آبادان کرد. این کار او نقطه آغازی بر تدوین تاریخ شفاهی زنان در هشت سال دفاع مقدس بود. از این منظر جایگاه خاصی در زمینه تاریخ شفاهی زنان در جنگ تحمیلی دارد.
آن زمان که همه به دنبال دفاع از ایران، حفظ خاک ایران و بیرون راندن متجاوزان از خاک خرمشهر بودند، زنی بود که خوب میدانست روزی و روزگاری جنگ تمام میشود و از آن خاطرهای بر جای میماند؛ خاطرهای که جای خالی بسیاری از رزمندگان را با خود خواهد داشت. چون بسیاری از این مردان و زنان آسمانی شهید میشدند و از آنها تنها نامی در خاطر مردم خواهد ماند. او ضبط صوت کوچکش را برداشت و قدم به قدم کوچههای خرمشهر را پشت سر گذاشت تا دیدهها و شنیدههای این رزمندگان را جمعآوری کرده و به عنوان یک سند حفظ کند. حالا هم آنها را در کتابی به نام «در کوچههای خرمشهر» منتشر کرده است. مریم شانکی همان زنی است که پا به میدان جنگ گذاشت تا با گفتوگوهایی که انجام میدهد، بتواند حال و هوای بهشتی آن روزها را حفظ کند و به نسلهای بعد نشان دهد که روزی مردمانی بودند که جنگ را با همه تلخیهایش شیرین نگاه کردند و بیهیچ ترسی از شهادت رودرروی دشمن ایستادند. حالا این کتاب تبدیل به اثری جامع شده که گفتوگوهای مریم شانکی با افرادی چون شهید بهروز مرادی، صالح موسوی، فرهاد دشتی، محمد نورانی و همچنین 7 زن خرمشهری را در بر میگیرد؛ زنانی که مردانه در برابر تجاوزات دشمن بعثی ایستادگی کردهاند.
مریم شانکی نویسنده کتاب در خصوص این اثر خود نوشته است:
«آنروزها سراغ هرکسی میرفتیم به زحمت میشد پای صحبتهایش نشست. هدفمان ثبت وقایع جنگ در خرمشهر بود. هر روز عدهای از بچهها به شهادت میرسیدند و ما در حسرت شنیدن حرفهایشان میسوختیم. البته خیلیهای دیگر هم در آن زمان در درگیریهای خرمشهر نقش و سهم داشتند که نامشان در این کتاب نیامده است. من خیلی دلم میخواست این کار را ادامه میدادیم، اما اکنون برای این کار دیر است. اگر قرار باشد باز به گذشتهها برگردیم، صداقت و صمیمیتی که در بیان آن گفتوگوها وجود داشت، به نظرم تکرارشدنی نیست. یکی از دلایلی که به نظرم این کتاب را قابل ارائه کرده است، این است که آدمها در بیان حرفها، خودشان بودند؛ بدون هیچ کم و کاستی. آنها احساسات واقعیشان را به صورت دقیق بیان کردهاند. دلم میخواست نام تکتک جوانان شهید خرمشهر را در کتاب بیاورم و همینطور اسامی همه کسانی را که در مقاومت روزهای اول خرمشهر سهیم بودند و کتاب را به آنها تقدیم کنم.»
کتاب «در کوچههای خرمشهر»، مشکلات روزهای نخستین جنگ، کمبود تدارکات و کمبود نیرو و تجهیزات نظامی، ایثار و فداکاری در برابر دشمن و مقاومت در مقابل اشغال خرمشهر و صحنههای دلخراش شهادت شهدا را بهخوبی روایت میکند.
«سکینه حورسی» اسوه مقاومت زنان در ۴۵ روز مقاومت خرمشهر پس از سالها تلاش صادقانه در مسیر دفاع از ارزشها و اعتلای دستاوردهای انقلاب اسلامی پس از چند روز بستری به دلیل ابتلا به کرونا دارفانی را وداع گفت.
گفتنی است، وی از شیرزنان خرمشهری است که از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون در این شهر فعالیت داشته است. این بانوی ایثارگر در طول هشت سال دفاع مقدس هیچگاه خرمشهر را ترک نکرد و در طول جنگ ۴۵ روزه در آنجا حضور داشت.
انتهای پیام/
نظر شما