قربان نجفی، خواننده موسیقی نواحی در گفتوگو با خبرنگار روابط حوزه هنری انقلاب اسلامی، در توضیح جزئیات کنسرت ارکسترسمفونیک «سی ساز» اظهار کرد: ما در دو نوبت مختلف اجرا خواهیم داشت، در نوبت اول قطعات سنتی از قبیل ترانههای به یاد ماندنی و جدید و در نوبت دوم ترانههای فولکلور ایرانی نظیر قشقایی، خراسانی، شیرازی و مازندرانی اجرا خواهد شد.
وی در ادامه درباره قطعات اجرایی در این کنسرت نیز به توضیحاتی پرداخت و گفت: بعضی از قطعات، ساخته خودم و برخی به شکلی اقتباسی از قطعات موسیقی علی اکبر شیداست. برای مثال برای یکی از قطعات، به قطعه «های های» منتسب به علی اکبر شیدا که فقط یک بند است، سه بند دیگر اضافه کردم، شعر و ملودی را هم ساختم و در این کنسرت آن را اجرا خواهیم کرد.
این هنرمند در ادامه افزود: همچنین تصانیف دیگری هم اجرا خواهد شد که ساخته خودم است، «دلم را بردی» عنوان یکی از این تصنیفهاست که یک بند شعرش برای شاعر دیگر و بند دیگر آن ساخته من است. همچنین یکی از شعرهای قشقایی و یک قطعه آوازی هم از خودم اجرا خواهد شد.
نجفی در بخش دیگری از سخنانش در شرح ظرفیتهای موسیقیهای نواحی عنوان کرد: به نظرم موسیقی نواحی ما ظرفیت بسیار بالایی دارد، چون با عواطف زیرین و اولیه آدمی که در ژن ما نهان است ارتباط مستقیمی دارد و ریشه ما محسوب میشود و اگر بتوانیم ما آنها را به صورت درستی برای جوانان اجرا کنیم، نسبت به موسیقی ناشناخته غربی راحتتر پذیرفته میشود. نکته دیگر اینکه بسیاری از تصانیف موجود در موسیقی سنتی یا ملی برگرفته از موسیقی نواحی و فولکلوریک ماست.
این خواننده موسیقی نواحی در ادامه توضیحاتش بیان کرد: متاسفانه موسیقی غربی در تلویزیون و رسانه ملی ما خیلی تبلیغ میشود، در حالی که موسیقی سنتی و فولکلور ما چندان تبلیغ نمیشود. بنابراین طبیعی است که یک نوجوان به موسیقی غربی تمایل پیدا کند و تصمیم به مهاجرت از کشور خود و رفتن به کشوری که در رویاهایش میپروراند، بگیرد. در چنین شرایطی، این سوال مطرح میشود که چرا ما باید چنین فضایی را ایجاد کنیم؟ از اینرو من معتقدم مسئولان باید به صورت جدی به موسیقی نواحی اهمیت دهند.
قربان نجفی همچنین تاکید کرد: در موسیقی نواحی، خیلی از تصانیف شنیده شده و برخی کمتر شنیده شدهاند. ما جستوجو کردیم که تصانیفی را پیدا کنیم که به نوعی بتوانیم جوانان را جذب ریتم آن کنیم و برخی تصانیف هم به مردم ایران بشناسانیم.
وی ادامه داد: به جهت آشناییام به تصانیف، در جستجوی تصانیفی که به ذهنم میآید میروم، یا تصانیفی که با آنها برخورد میکنم را ثبت و ضبط میکنم یا در صورت نیاز ابتدا به ترمیم، بازسازی، اقتباس، بازساخت یا بازنوشتار این تصنیفها پرداخته، بعد آنها را به مخاطب ارائه میکنم.
قربان نجفی، در اشاره به نقش نهادهای مختلف در حمایت از موسیقی نواحی گفت: حوزه هنری زمینههای بسیار خوبی برای همکاری در این زمینه دارد، همچنین این نهاد دارای امکانات نرمافزاری و سختافزاری خوبی است که میتواند نقش پررنگی در تربیت جوانان، پرورش استعدادهایشان و شناساندن سرمایههای ملیمان به مردم داشته باشد و باید در این زمینه کمی فعالتر باشد چون رسالت چنین نهادی همین است.
وی در پایان این گفتوگو اظهار کرد: ما وقتی به ریشهها برگردیم، میبینیم همه چیز داریم، اما وقتی از آنها دور شویم به نظر میرسد که هیچ چیز نداریم. من فکر میکنم مسئولان حوزه هنری اگر به این واقعیت برسند که با رجوع و پرداختن ریشههایمان، جوانان سرزمینمان را نیز خواهیم داشت، روی این موضوع سرمایهگذاری خواهند کرد و به داشتههایمان بها میدهند تا نتیجه آن شامل حال همه مردم شود، اگر نه موفقیت چندانی حاصل نخواهد شد.
نظر شما