۱۴۰۳.۱۲.۱۳

محمود حبیبی کسبی که با همکاری احمد بابایی کتاب «ضاحیه مقدسه» را با موضوع شهادت سیدحسن نصرالله گردآوری کرده است، گفت: اشعار «ضاحیه مقدسه» به نوعی تلفیق حالات و آنات مختلف انسانی است که از حزن و ماتم درگذشت یک مجاهد وارسته گرفته تا شکوه شخصیت حماسی این مرد بزرگ و امید و انتظار برای انتقام ایشان و تمنای نابودی دشمن غاصب را شامل می‌شود.

محمود حبیبی کسبی یکی از گردآورندگان کتاب «ضاحیه مقدسه» در گفت‌وگو با روابط عمومی حوزه هنری، گفت: در ساعت‌های آغازین اعلام خبر و پس از شهادت علمدار مقاومت، سیدحسن نصرالله، جامعه مسلمانان جهان به ویژه باورمندان به محور مقاومت و به طور اخص ایرانیان دچار بهت فراگیری شدند که کم‌کم تبدیل به غم بسیار بزرگ و خشمی فراگیر از رژیم غاصب شد.

وی ادامه داد: از همان ساعت اول اعلام این خبر شاید شاعران فارسی زبان و ایرانیان اولین گروه هنرمندان بودند که نسبت به واقعه واکنش نشان دادند و به خلق آثار ادبی و هنری در رسای سید مقاومت پرداختند. همچنین طی یک هفته نخست ده‌ها اثر ادبی و شعر در وصف سیدحسن خلق شد و من به همراه احمد بابایی با مشورت میلاد عرفان‌پور مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری و علی داوودی مدیر دفتر شعر حوزه هنری تصمیم گرفتیم که در این باره کاری انجام دهیم و تصمیم بر آن شد که گزیده‌ای از بهترین آثار این عرصه را جمع‌آوری کنیم.

حبیبی کسبی درباره سطح آثار شاعران عنوان کرد: هرچه از تاریخ شهادت می‌گذشت آثار بهتری خلق می‌شد و اشعار شاعران بنام یکی پس از دیگری منتشر می‌شدند و همین امر باعث شد که تا روز اربعین شهادت سیدحسن نصرالله صبر کنیم.

وی با تاکید بر اینکه تلاش‌ها بر این بود که با شیوه‌های مختلف، اشعار از شاعران فعال جمع‌آوری شوند اظهار کرد: برخی آثار اشعاری بود که در فضای مجازی، رسانه‌ها، مطبوعات و روزنامه‌ها منتشر می‌شد و برخی را در تماس مستقیم با ده‌ها شاعر که گمان می‌کردیم یا شعری سروده‌اند یا مشغول سرودن شعر هستند به دست آوردیم. ضمن اینکه در چند گروه شاعران متعهد و انقلابی در فضای مجازی فراخوانی منتشر کردیم که چنانچه کسی شعری سروده آن را برای ما ارسال کند. حاصل گردآوری اشعار به این روش‌ها چیزی حدود ۵۰۰ شعر شد که ما را مجبور کرد تا به دلیل تعدد آثار دست به گزینش جدی بزنیم و به اشعار زبده و ارجمندتر برسیم.

گردآورنده اشعار کتاب «ضاحیه مقدسه» تاکید کرد: با نگاه سخت‌گیرانه از میان ۵۰۰ اثر به ۱۱۰ شاعر و آثارشان رسیدیم. جالب این بود که در این کتاب از نسل‌های مختلف شعر وجود دارد؛ از شاعران پیشکسوت و بنام این عرصه مثل علی انسانی، یوسفعلی میرشکاک، ناصر فیض، افشین اعلا، مصطفی محدثی خراسانی، ولی‌الله کلامی زنجانی اشعاری در این کتاب دیده می‌شود تا شاعران جوانی که بعضا پیش از این نامشان را هم نشنیده بودم ولی آثار قابل تامل و دفاعی خلق کرده‌اند.

وی ادامه داد: کوشش ما بر این بود که شعرها در قالب‌های مختلف باشند بنابراین مخاطب در این کتاب قصیده، غزل، مثنوی، رباعی، چهارپاره، مسمط و شعر نو را خواهد یافت. ما در این کتاب همچنین تلاش کردیم تا آثاری را انتخاب کنیم که پس از شهادت سیدحسن سروده شده باشند چراکه وی شخصیتی بود که پیش از شهادتش هم در مدحش اشعاری سروده شده بود. بر همین اساس اولویت ما اشعاری بود که پس از شهادت و در رسای سیدحسن نصرالله سروده شده بود.

حبیبی کسبی بیان کرد: در قاطبه اشعاری که در کتاب آمده چند مولفه در کنار هم وجود دارد. مراثی گردآوری شده در این کتاب علاوه بر اینکه بر پایه غم و حزن از دست دادن سیدحسن نصرالله سروده شده، در دل خود شکوه، حماسه و شوق به خون‍خواهی و انتقام سیدحسن نصرالله هم موج می‌زند. به همین دلیل اشعار «ضاحیه مقدسه» به نوعی تلفیق حالات و آنات مختلف انسانی است. از حزن و ماتم درگذشت یک مجاهد وارسته گرفته تا شکوه شخصیت حماسی این مرد بزرگ و امید و انتظار برای انتقام ایشان و تمنای نابودی دشمن غاصب. به همین دلیل اکثر قطعات کتاب از درهم‌آمیختگی حالات و احساسات مختلف بشری به وجود آمده‌اند و بر وجوه شخصیت سیدحسن نصرالله در میدان و دل نبرد تاکید شده است.

وی افزود: در این اشعار هم بر شخصیت اخلاقی و انسانی و اسلامی سیدحسن نصرالله و همچنین جایگاه ویژه وی در جهان اسلام و جبهه مقاومت تاکید شده است و همچنین بر شخصیت وی به عنوان مجاهد فی سیبل‌الله پرداخته شده و در کنار همه این‌ها نفس مبارزه با ظالم و استعمار و نفس جهاد اسلامی هم در اشعار به شکل روشنی قابل مشاهده است.

حبیبی کسبی تاکید کرد: تلاش ما بر این بود که سراغ شعرهایی رویم که از زوایای مختلف به سیدحسن نصرالله پرداخته‌اند و از این باب کتاب بسیار موفق بوده است. گمانم این است که در روزهای پس از شهادت سیدحسن نصرالله که فضای جامعه ایران و جهان اسلام و محور مقاومت نیازمند آثار ادبی و هنری بود تا از زبان هنر بتوان آرمان‌های انسان مسلمان و ایرانی را فریاد زد، به شدت فضای ادبی، هنری و رسانه‌ای ما نیازمند به خلق این آثار بود و وظیفه ما هم این بود که سراغ انتشار آن‌ها رویم و به نشر و گسترش و دیده شدن این آثار کمک کنیم.

وی در اشاره به ضرورت پرداخت ادبی به موضوعات مهم اجتماعی یادآور شد: شاعران از دیرباز زبان ناطق قوم ایرانی شناخته می‌شدند و انسان ایرانی حرف‌هایی را که دوست داشته بیان کند، اعتقاداتی که به آن‌ها باور داشته و عمیق‌ترین احساسات خود را از زبان شاعران به بهترین شکل شنیده است، در این برهه نیز شاعران زبان ناطق انسان ایرانی و مسلمان معتقد به مبارزه با ظلم و استبداد باشند. باور ما این است که نیمی از نبرد در میدان جنگ و نیمی دیگر در عرصه روایت اتفاق می‌افتد و آن طرفی می‌تواند پیروزی خود را تکمیل کند که روایت کامل‌تر و تاثیرگذارتری برای مخاطبان ارائه کند همانطور که اگر زینب کبری (س) نبود روایتی هم از عاشورا وجود نداشت و شاعر گفت «کربلا در کربلا می‌ماند اگر زینب نبود». پس وظیفه شاعران در این روزگار این است که کاری زینبی کنند و فریاد لبیک یا حسین سیدحسن نصرالله را به زبان شعر ترجمه کنند و به گوش جهانیان و نسل بعد برسانند و در آینه تاریخ به یادگار بگذارند.

حبیبی کسبی در پایان عنوان کرد: هدف از جمع‌آوری اشعار این کتاب این بود که فریاد سرخ انسان‌های این عصر را به زبان شعر برای جهانیان و نسل آینده ترجمه کنیم و با بیان عقاید و آرمان‌هایمان برای ماندگاری آثار درخشان قدم برداریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha