به گزارش روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، هادی عبدالوهاب مدیر تولید مجموعه پویانمایی «معرفی کتاب» در ابتدای این نشست گفت: در پویانمایی «معرفی کتاب» سراغ مدلی رفتیم که هم جذابیت برای مخاطب داشته باشد و هم به لحاظ هزینه بتوانیم پروژه را مدیریت کنیم.
وی ادامه داد: اصرار من بر این بود که صفحهای از کتاب را یا پیدا کنیم یا با تدوین به بخشهای مختلف کتاب دست پیدا کنیم و آن را به موقعیت شبه سینمایی تبدیل کنیم و کتاب معرفی شود.
عبدالوهاب در اشاره به ویژگی مجموعه پویانمایی «معرفی کتاب» اظهار کرد: سه شاخصه در نظر گرفته شد، اول آنکه پویانمایی شخصیت اصلی کار را معرفی کند، دوم آنکه درونمایه و محتوای کتاب مشخص شود و سوم آنکه در یک نقطه عطفی به عنوان بیننده قرار داشته باشیم که اتفاقی رخ دهد و مخاطب کنجکاو شود تا سراغ کتاب رود و با مطالعه کتاب به جواب سوالاتش برسد.
وی هدف مجموعه پویانمایی «معرفی کتاب» را درگیر شدن مخاطب و انتخاب کتاب بر اساس سلیقه خواننده اثر دانست.
در بخش بعدی آیین رونمایی مجموعه پویانمایی «معرفی کتاب» پویانمایی کتاب «موسیو کمال» نوشته بهزاد دانشگر رونمایی شد.
در حال آزمون خطا هستیم
بهزاد دانشگر مدیر دفتر ادبیات داستانی و نویسنده «موسیو کمال» گفت: از زمانی که به دفتر ادبیات داستانی آمدم حس کردم معرفی نشدن کتابها مسئله ما است چراکه نویسنده باید حس کند دفتر ادبیات داستانی تا رسیدن کتاب به دست مخاطب پای او میایستد و این انگیزه وجود دارد تا فعالیت انجام شود.
وی با اشاره به گستردگی فعالیت انتشارات سوره مهر آغاز پروژه پویانمایی «معرفی کتاب» را در ابتدا برای نویسنده و سپس برای جامعه مخاطب دانست و تاکید کرد: از آنجا که مخاطب نیازی برای خواندن احساس نمیکند به سمت کتابخوانی هم نمیرود بنابراین باید احساس نیاز در مخاطب ایجاد شود.
دانشگر ادامه داد: ما به الگوی جدی و تجربهشدهای نیاز داریم و در حال آزمون و خطا هستیم. ما الگوی بحث مرور آثار را تجربه میکنیم و عمر و زندگیمان را برای این کار گذاشتهایم و این کتابها به زندگی ما معنا میدهد، پس برای ما یک دغدغه بیشتر وجود دارد و برای دیده شدن کتابها تلاش میکنیم.
مدیر دفتر ادبیات داستانی اعلام کرد: از میان ۶ پویانمایی «معرفی کتاب» نویسنده تنها یکی از کتابها از شهر تهران است چراکه حس کردیم یک عدالت رسانهای باید برقرار شود و نویسندگان بیرون از تهران که دسترسی کمتری به رسانهها دارند نیز دیده شوند، بنابراین نویسندگان استانها را جدیتر گرفتیم.
وی افزود: کتابهای نویسندگان شهرهای دیگر از ارزشمندترین آثاری بود که امسال منتشر شد و ما سراغ داشتیم. تلاش میکنیم چارچوبهای اشتباه را بشکنیم و به کتاب و متن و نویسنده نگاه کنیم تا مسیر برای نویسندگان درخشان و جدی باشد.
دانشگر در سخنان خود به ضرورت حمایت نویسندگان از آثار یکدیگر تاکید کرد و گفت: اکثر کتابهای پویانمایی شده برای انتشارات سوره مهر است و واقعا در میان ارزشمندترین آثار محسوب میشود که برای عموم مخاطبان علاقهمند به ادبیات جذاب است و باید خوانده شود.
بشکوچ نماد پاسداری وطن
در ادامه، پویانمایی کتاب «بشکوچ» نوشته سلمان کریمی پخش شد.
کریمی در معرفی اثر خود تشریح کرد: بشکوچ موجود افسانهای است که در ایران باستان نماد پاسداری از وطن را دارد. دفاع از وطن ارتباطی به قومیت و مذهب ندارد و برای هر ایرانی، چه ترک، چه عرب و چه لر و یا کرد معنا میدهد.
وی با بیان اینکه علاقه داشته است درباره دفاع مقدس کتاب بنویسد اظهار کرد: ادبیات جنگ در دنیا بسیار دیده شده و رمانهای شاخصی هم در این زمینه تولید شده است. باید با توجه به پتانسیل دفاع مقدس، رمانهای قوی نوشته شود.
نویسنده «بشکوچ» نوشتن کتاب با موضوع دفاع مقدس را مقولهای ملی معرفی و عنوان کرد: من فیلمی از ناخدا هوشنگ صمدی را دیدم و او جزو بزرگ مردان تاریخ ما است که به قدری که باید، دیده نشده است. ما در مقاومت ۳۴ روزه خرمشهر اسامی زیادی شنیدهایم ولی هیچ اسمی از ۶۰۰ تکاور که در ۳۴ روز ماندن و مقاومت کردند نیامده است. من با خواندن خاطرات ناخدا صمدی تصمیم به نگارش «بشکوچ» گرفتم.
وی ادامه داد: وقتی یک کتاب نوشته میشود نگاه میکنیم تا ببینیم اثر به چاپ دوم رسیده است؟ یا چند نفر آن را خواندهاند. من با ارتباط با انتشارات متوجه شدم حدود ۷۰۰ جلد کتاب فروش رفته و این در اوضاع نابسامان بازار کتابخوانی خوب است.
رسیدن به فرمی مختص معرفی کتاب
علی امیری مدیر گروه تولید پویانمایی «معرفی کتاب» گفت: مدتی بود که کار سه بعدی انجام میدادیم و از ابتدا دغدغه معرفی کتاب داشتیم. به همین دلیل زمانی که هادی عبدالوهاب پیشنهاد معرفی کتاب با پویانمایی را مطرح کرد همه خوشحال شدیم و با توجه به بودجه در نظر گرفته شده و زمانبندی تحویل کار سعی کردیم به فرم متفاوتتری برسیم و اکثر کارها حالت کاغذی باشد تا به فضای کتاب نزدیک شود. همچنین لازم بود تا فضایی برای استفاده از نرمافزار ایجاد شود و همه اینها متفاوت از کار سه بعدی همیشگی بود چراکه قرار بود کار سریع و با بودجه کمتر انجام شود بنابراین به فرمی رسیدیم که کار باکیفیت و با فرم مختص معرفی کتاب باشد.
در ادامه پویانمایی «صید درخت» نوشته لیلا شمس رونمایی شد.
لیلا شمس درباره «صید درخت» عنوان کرد: ساختار کتاب اینگونه است که داستان در سه دفتر روایت میشود. روایت اول از ارغوان (شخصیت اصلی) است و با ۶۰ راوی درباره ارغوان صحبت میکند. روایت دوم در ارغوان است که خود ارغوان قصه میگوید و روایت سوم همراه با ارغوان است که دانای کل با ارغوان صحبت میکند.
وی ادامه داد: در تمام ابعاد ارتباطات سه ساحت برای شناخت یک فرد وجود دارد اول از بیرون و با نشانهها است. دوم راوی و کسی که درون خود را میگوید و به روان هر شخص بستگی دارد و سوم با ناظر بالایی است که به همه راویان احاطه دارد.
شمس بیان کرد: موضوع «صید درخت» دختری است که به دنبال هویت فردی اجتماعیاش و ساختار وجودی خود میگردد. دختری که از جامعه کنار گذاشته و به واسطه شرایطی که دارد از جامعه طرد میشود ولی در مسیر حرکت خود به قبول محبت میرسد و تصمیم به بکارگیری رحم میگیرد. او در زمان طرد شدن با عناصر طبیعت ارتباط برقرار میکند و در نهایت کسی که از جمع مردم کنار گذاشته شده، مردم را کنار هم جمع میکند و با نگاه وحدت وجود آنها را متوجه یکی بودن میکند.
در ادامه پویانمایی «جاده کالیفرنیا» نوشته محمدعلی جعفری پخش شد.
محمدعلی جعفری به توفیق نوشتن زندگی شهدا پیش از نگارش «جاده کالیفرنیا» اشاره کرد. وی همچنین از سفر خود به جنوب لبنان برای نگارش سفرنامه و روایت و زندگی در میان خانواده لبنانی و تاثیراتی که در نگارش کتابش داشته است گفت.
او خاطرات این سفر را از هفته اول عملیات طوفانالاقصی بازگو کرد و اظهار کرد: برای نظم دادن به سفر خط روایتی را انتخاب کردم که مسئله فلسطین و مبارزه با اسرائیل بود. من سراغ موضوعات و لوکیشنهای مرتبط میرفتم و با آدمهای عجیب و افرادی که کمتر به آنها پرداخته شده است، روبهرو شدم.
با رونمایی پویانمایی کتاب «ماه و بلوط» نوشته محسن مومنی شریف، این نویسنده به اهمیت معرفی و نقد کتاب اشاره کرد.
ما سرمایههامان را نمیشناسیم
مومنی شریف اظهار کرد: اگر جریان نقد سالم مطرح شود داوریها هم درست میشود. در این زمینه حوزه هنری باید برای نقد اهتمام داشته باشد و تصمیم بگیرد تا جریان نقد گسترش پیدا کند و کتاب خوب شناخته شود و به رشد ادبیات منجر شود.
وی همچنین به نظرها درباره «ماه و بلوط» اشاره کرد و گفت: میگویند این کتاب جذاب و داستانی ایرانی است که در ۸۰۰ صفحه به نگارش در آمده است.
وی اظهار کرد: یکی از گرفتاریهای ما این است که سرمایههایمان را نمیشناسیم، ما خیلی دستمان پر است، نویسندگان و بزرگان ما قبلا در این حوزه ها امتحان پس داده و جهانی شدهاند، ولی نمیدانم چرا ما از این حوزهها غفلت میکنیم.
در ادامه پویانمایی کتاب «چاه سرخ» نوشته محمود مهدوی رونمایی شد.
تیمور آقامحمدی که از حاضران در این نشست بود، گفت: با تغییر فضاهای اجتماعی هر کشوری، امکانات جدیدی هم ایجاد میشود و من فکر میکنم بیتوجهی و ندیدن این تغییرات شاید سبب شود که ما از مسائلی که در بطن جامعه اتفاق میافتد جا بمانیم.
این نویسنده عنوان کرد: این شکل از معرفی، جذابیتهای خیلی خوبی دارد. میتواند مخاطبانی که تا الان خیلی به آنها توجه نشده و آثار به رغم ظرفیتهای خیلی خوبی که دارند به دست آنها نرسیده است با این شکل از معرفی بتوان کتابهای گوناگون را به مخاطب خود معرفی کنیم.
آقامحمدی به تاکید بر اهمیت توازن و تعادل در فرم و محتوای ادبی گفت: ما در دورههایی به فرم و ساختار و چگونه گفتن توجه کردیم که از چه گفتن و محتوا بازماندیم، اینکه یک اثر چه سمت و سویی و معنایی میتواند داشته باشد و اساسا یک نویسنده اگر حرف ارزشمندی برای گفتن دارد دست به نوشتن بزند.
وی ادامه داد: من احساس میکنم در سالهای اخیر در مقطعی بیش از حد به معنا توجه میکنیم و از فرم و آنچه که یک داستان را داستان میکند غفلت میکنیم. در حوزه معرفی نیز به همین صورت است، یعنی اگر ما در دورهای نویسندههای خوبی داشتیم، معرفی خوبی برای آنها صورت نگرفته است، اگر الان هم خیلی به مسائل ترویج و معرفی تاکید کنیم میبینیم که امکانش وجود دارد که از رسالت اصلی که تولید است، غافل شویم، بنابراین این دو امر به تعادل و توازن نیازمند است.
آقامحمدی با مرور تاریخی دوران صفویه به اهمیت توجه به این خاستگاه برای ایرانیان به ویژه شیعیان اشاره و بیان کرد: ما حتی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، اگر بخواهیم مسائل خود را درست فهم کرده و خاستگاههای خود را پیدا کنیم و به آنچه که من را به من ایرانی امروزی بدل کرده پی ببریم مطالعه و رجوع به دوره صفوی ضروری است و ما اگر آن دوران را فهم کنیم بسیاری از مسائلی که الان با آن درگیر هستیم میتواند فهم شود.
این نویسنده در ادامه عنوان کرد: وقتی به اردبیل نگاه میکنم، دو مسئله برای ما بیشتر مورد توجه است، اول اینکه نویسندگان اردبیل از نویسندگان دیگر شهرها و مراکز استانها از احساس همدلی و همراهی بیشتری برخوردار هستند و تجارب جمعی ادبی زیادی دارند. دوم اینکه توجه کردن به جغرافیای اردبیل برای آنها بسیار مسئله مهمی است.
آقامحمدی در پایان اظهار کرد: «چاه سرخ»، اثری است که به جنگ چالدوران که یکی از مهمترین جنگ های ایران است، میپردازد. جالب است راوی، زلیخا محافظ همسر شاه اسماعیل است که در جنگ چالدران دچار مشکلی میشود و قصهای که میخوانیم یک داستان ماجرا محور است. این اثر در دور دوم جایزه ادبی حماسی رتبه اول را کسب کرده است.
نظر شما