به گزارش روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، صد و پنجمین جلسه مثنویخوانی در نبود استاد حشمتالله نوروزی برگزار شد و مانند همیشه آوازخوانی برقرار نبود. بنابراین استاد سنگری از حاضران خواست تفالی به حافظ بزنند. قرعه به غزل ۲۸ افتاد.
«به جان خواجه و حق قدیم و عهد درست
که مونس دم صبحم دعای دولت توست
سرشک من که ز طوفان نوح دست برد
ز لوح سینه نیارست نقش مهر تو شست»
ولادت عجیب
در ادامه برنامه، استاد سنگری به مناسبت ولادت امیرالمؤمنین علی علیهالسلام، گریزی بر نحوه تولد آن حضرت زد و گفت: در تاریخ، ولادتهای شگفت داشتهایم مانند تولد حضرت عیسی(ع) یا حضرت یحیی(ع)، اما ولادت امام علی علیهالسلام ولادت عجیبی است. به شکلی که پس از سالها و با تمام تلاشی که برای محو کردن آن شده، همچنان آثار شکاف دیوار بر کعبه باقی است و هنوز نتوانستهاند که آن را محو کنند.
وی سپس به شرح ماجرای تولد امام اول شیعیان پرداخت و بیان کرد: سال سیام عام الفیل حضرت فاطمه بنت اسد -که بر دین حنیف و دین حضرت ابراهیم بوده است- به کنار خانه کعبه میآید درحالی که درد زایمان داشته است، دعا میکند و از خداوند میخواهد که ولادت این نوزاد را بر او آسان کند. عباس ابن عبدالمطلب و یزید بن قعنب هم شاهد این ماجرا بودهاند که دیوار کعبه (رکن یمانی) میشکافد و فاطمه بنت اسد از آن شکاف وارد خانه کعبه میشود. از سوی دیگر درِ کعبه نیز بسته میشود. عباس و قعنب و بقیه مردم هرچه تلاش میکنند نمیتوانند در کعبه را باز کنند. ۳ روز بعد از این ماجرا همان بخش از دیوار کعبه که شکافته بود دوباره شکافته میشود و فاطمه بنت اسد درحالی که نوزادی را در آغوش دارد از آن خارج میشود. در حقیقت علی در آغوش خدا متولد شد. روایت است که حضرت محمد (ص) به استقبالش آمد و نوزاد گفت: السلام علیک یا رسول الله. نام حضرت علی را هم خود خداوند میگذارد. این نوزاد را علی نامید و فاطمه بنت اسد نیز نامش را حیدر خواند. این فضیلت فقط برای علی است و برای هیچ کس اتفاق نیفتاده است.
زمان اجابت دعا
این استاد ادبیات سپس به شرح چگونگی دعا و اجابت دعا پرداخت و گفت: دعا زمانی به اجابت میرسد که در زمان مناسب انجام شود. بهترین زمان برای دعا کردن غروب جمعه است که زمان اجابت دعا محسوب میشود. نکته مهم این است که در دعا و اجابت دعا زمان خیلی مهم بوده و بیماری که با تن تبدار دعا کند، دعای شب ازدواج، موقع بارش باران، لحظات سخت و دشوار زندگی... همه زمانهای خاص اجابت دعا است. در روایات داریم، دعایتان را بگذارید روی زبان دیگرانی که از گناهان شما خبر ندارند. اما در نهایت چه کسانی دعایشان اجابت نمیشود؟ افرادی که دل شکسته و استغفار نکرده باشند، دعای آنها اجابت نمیشود.
رنگ رخساره و سرّ درون
سنگری در پایان به مبحث حالات انسان پرداخت و بیان کرد: حالات انسان از جمله رنگرخسار و بوی انسان و حتی حس بسامایی، ترجمان درون آدمی است. بیرون ما ترجمان درون ماست و به زبان دیگر تفکر انسان وقتی نموند بیرونی پیدا میکند، نهان انسان را آشکار میسازد. انسان زیر زبانش پنهان است و به صورت دائم حال او عوض میشود به همین دلیل باید بدانیم بخشی از تحول انسان به کل هستی و بخش دیگر آن به خود انسان مرتبط است. انسان به صورت مرتب درحال تحول است به صورتی که به تعداد طلوع و غروبهای آفتاب احوال گوناگون در جهان وجود دارد و ما لحظه به لحظه حالمان عوض میشود پس یاد میگیریم تا در خوبی و بدی صبور و شکور باشیم. مولانا میگوید زمانی که به کمال برسی زیاد برایت فرقی نمیکند عارف اهل رضا است.
صد و پنجمین جلسه «مثنوی خوانی» با قرائت ادامه داستان شیر و نخجیران و توضیحات استاد سنگری به پایان رسید.
نظر شما