به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، زبان فارسی، زبانی کهن که با وجود تعصبهای عدهای هنرجو و هنردوست فقط در کنار نام وطن و فقط در صفحات مجازی به کار برده میشود و نشانی از انس و آشنایی با هویت این زبان نمیبینیم.
گلستان سعدی یکی از شاهکارهای زبان فارسی است که شیخ سعدی با تألیف حکایتهای شاعرانهای سعی در انتقال تجربیات زندگی خود دارد و در نهایت به کمک آنها به ما درس اخلاق میدهد. این کتاب عصارهای از تفکرات و روش زندگی ایرانیان است. اما در عین حال بعد از ۷۰۰ سال، خواندن آن برای هرکس و با هر میزان دانسته ادبی سهل و قابل درک است.
در روزگاری که هویت زبان مادریمان مهجور مانده، گروهی تصمیم گرفتند ادبیات فارسی را در کنار فرهنگ، بوم و اصالت خانواده ایرانی به کودکان آموزش بدهند. کودک ضمیری آماده و بسیط برای دریافت همهچیز دارد. این گروه از پدر و مادرهای دغدغهمندی تشکیل شده که برای شکلگیری شخصیت دینی و هویت کودکانشان سلسلهبرنامه گلستانخوانی را هر پنجشنبه در مسجد حوزههنری برای کودکان سنین ۴ تا ۱۳ سال و در سه گروه سنی برگزار میکنند و براساس توانمندی بهعنوان کمکمربیها در هر بخش همراه برنامه هستند.در برنامه گلستانخوانی حکایتهای هر باب برای کودکان خوانده میشود. در جمع خردسالان که خواندن و نوشتن را هنوز یاد نگرفتهاند، تمرکز روی مهارت نقاشی کشیدن یا کاردستی به فراخور موضوع است؛ نقاشی کشیدنی که با فکر کردن عمیق و طی گفتوگوی مفصل با آنان در فضای یکی از حکایتها اتفاق میافتد.
با خردسالان صبورانه و با تأمل درباره شخصیتها و رویدادهای حکایتها صحبت میشود. برای این رده سنی معانی کلمات و جملات بهطور جداگانه گفته نمیشود و در خلال همین گفتوگوها و گاهی با بیان خاطرات و تجربیاتی که در جمع خانواده به دست آوردهاند، خودشان معانی را درک میکنند.
در دو گروه دیگر که مهارت خواندن و نوشتن دارند برای روانخوانی درست متن گلستان، دیباچه و حکایتهای باب اول و دوم تمرین میشود. حفظ کردن متنها نیز تا جایی که علاقه افراد و کشش در آنان وجود داشته باشد، انجام میشود. در آخر کلاس نیز از میان جملات دیباچه توسط مربی خط به آنان سرمشق خط تحریری داشته میشود.
دخترخانمهای بزرگتر در رده سنی ۹ تا ۱۳ سال در گروه سنی دوم هستند. با آنان نیز علاوه بر موارد ذکرشده، توجه عمیق به شخصیتها و ماجرای حکایتها در اتصال با زندگی خود بچهها طی صحبتهای طولانی و مفصل رقم میخورد. برای این گروه، در کنار گلستان کتابهایی چون «سال سی» نیز خوانده و تفصیل میشود. کتاب «سال سی» اولین نوع روزنگار مصور معاصر در ایران است که به تمام وقایع مهم سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادیِ سه دهه بعد از انقلاب اسلامی روزنگار مصور ایران پس از انقلاب اسلامی ۱۳۸۷ - ۱۳۵۷ پرداخته است.
درهمآمیزی سیرت پادشاهان تاریخ در کنار پادشاهان حکایتهای سعدی، همچنین ویژگیهای مشترک رهبران دینی و ملی با درویشان در بابهای گلستان، باعث میشود در هر صفحه ورق زدن تصاویر کتاب و خواندن رویداد مرتبط با آن در کنار بچهها تلاش کنیم و یاد بگیریم که چطور قصههای سعدی را در آینه امروز خود و زندگیمان ببینیم. خواندن کتابهای دیگر در کنار گلستان آینه فکر و خیال بچهها را صیقل میدهد و آن وقت، شخصیتهای گلستان هم انعکاس درخشان و شفافی در فکر و دل آنان خواهند داشت. دیدن و خواندن کنار هم و همراه هم باب گفتگوهای عمیق و اثرگذار را برای آنان به دنبال خواهد داشت.
گروه سوم را هم جمعی از پسران رده سنی ۸ تا ۱۳ سال تشکیل داده است. برای آنان نیز تمرکز، اولا همان خواندن شیوا، روان و زیباست، همچنین حفظ کردن، تا حدی که میتوانند و علاقهمند هستند و ثانیا، روی تفصیل خیالپردازانه، جسورانه و متفکرانه در حکایتها است که سعدی به اجمال نوشته و رد شده است. بچهها با نقشگیری به جای شخصیتها که با گفتمان گروهی و سؤال و جوابهایی در این بین و حدس زدنهای بیانتهای آنها انجام میشود با جرات، نشاط و بازیگوشی راه را برای تفکر و قصهگویی در ذهن باز میکنند. برگزارکنندگان در نظر دارند در نهایت کتابچهای از آثار تولیدی این برنامه منتشر کنند.
نظر شما