هادی جانفدا درباره پیشینه شعر فاطمی اظهار کرد: ادبیات ما از آغاز، تعداد معدودی شعر مستقل برای حضرت زهرا (س) داشت که دلیل آن هم این است که پرداختن به زندگی این بانوی اسلام و اتفاقاتی که منجر به شهادت وی شد شاید خوشایند حکومتها و اکثر مسلمانان نبود و حتی اهل سنت شهادت حضرت زهرا (س) را قبول ندارند. همچنین شرایط سیاسی و اجتماعی تاریخ گذشته یکی از عواملی بود که باعث شد تا هنرمندان چندان نتوانند به چنین مضامینی بپردازند.
وی ادامه داد: در سده اخیر شاعران به موضوعات دینی پرداختند و بسیاری از افراد از جمله علماء، از جمله مرحوم غروی اصفهانی با دیوان «کمپانی» شعر درباره حضرت زهرا (س) سرودند. تا تاریخ قبل از انقلاب شاعرانی چون حبیب الله چایچیان اشعاری درباره اهل بیت (ع) و حضرت فاطمه (س) سرودند اما دوره شکوفایی شعر فاطمی دوره بعد از انقلاب اسلامی بود که همه شئون جامعه را تحت تاثیر خود قرار داد و اثراتش در بحث پرداختن به اهل بیت و بیشتر حضرت زهرا (س) بود که دو دهه اخیر هم اوج بالندگی شعر فاطمی است.
جانفدا یادآور شد: در سراسر کشور شعرهای بسیار زیادی از حضرت زهرا (س) سروده شد که جزو آثار درخشان نه تنها شعر آیینی بلکه حوزه ادبیات کشور است. قصیده خسرو احتشامی و آثار مرحوم غلامرضا شکوهی برگ زرینی در تاریخ شعر شیعی به شمار میروند. از نظر تعداد و میزان کمی آثار هم دو یا سه دهه اخیر دوره بالندگی شعر فاطمی بوده و افرادی چون موسوی گرمارودی و یوسفعلی میرشکاک با سرودههایشان بر افزایش شعر فاطمی اثرگذار بودند. در این میان طی سالهای اخیر هم جوانان اشعار زیادی در خصوص حضرت زهرا (س) سرودهاند و اگرچه به لحاظ کیفی به پایه اشعار پیشکسوتان نرسد اما آثار درخور توجه و قابل توجهی نیز وجود دارد.
وی بیان کرد: من به عنوان کسی که سالها در این عرصه قلم میزنم از قدیم آثار بزرگان را ذکر لب کردهایم و قبل از اینکه حتی شعر بگوییم اشعار شاعران قدیمی را مدام زمزمه و تکرار میکردیم. وقتی جوانترها شعر استاد غلامرضا شکوهی را شنیدند از این آثار انگیزه گرفتند و اشعار چون چراغی روشنگر راه شعرسرایی برای کسانی که دوست داشتند در این عرصه فعال باشند، شد.
این شاعر آیینی همچنین افزود: در هنر، دیدن نمونه موفق خیلی مهم است و در میان شاعران هم اشعار خوب انگیزهبخش است.
وی درباره راههای جذب نوجوانان به شعر آیینی تشریح کرد: ما باید برای ترغیب جوانان به شعر آیینی و دینی از فضای مجازی استفاده کنیم. وقتی با نسلی مواجه هستیم که فضای مجازی را بخشی از زندگی خود میداند پس ما باید از این ظرفیت برای تبلیغ شعر خوب استفاده کنیم. ما راه دیگری جز استفاده از فضاهای مدرن مثل شبکههای اجتماعی و اپلیکیشنها نداریم.
جانفدا با بیان اینکه ما نسبت به ارزشگذاری که برای نسل جوان انجام میدهیم، میتوانیم از آنها درخواست داشته باشیم گفت: هیچ یک از رسانهها و شبکههای تلویزیونی یک شب شعر را به صورت کامل پخش نکرده است، این در حالی است که برنامههای تلویزیونی بازیهای فوتبال کشورهای مختلف را به صورت مستقیم پخش میکنند.
وی تاکید کرد: ارزشگذاری ما میتواند به نسل جوان خوراک فرهنگی تزریق کند و مسیر راه آنها را مشخص کند. ما باید در فضایی که جوانان امروز دوست دارند تولیدات هنری را ارائه کنیم چرا که آنهاعلاقهمند به شعر و اهل بیت (ع) هستند. بنابراین باید با هر نسلی به زبان آن نسل صحبت کنیم و زبان نسل جدید زبان سینما، تئاتر، تصویر و... است. متاسفانه در دستگاههای اجرایی چنین هدفگذاری وجود ندارد و این جای دریغ و افسوس دارد.
نظر شما