نشست خبری رونمایی از آلبوم «زار»، اثر استاد محسن نفر با حضور علی فروزانفر مدیرهنری حوزه هنری، حسین قرایی، مدیرکل روابط عمومی صدا و سیما، میلاد عرفانپور مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری، امیرحسین سمیعی کارشناس موسیقی و محسن نفر در سالن استاد طاهره صفار زاده برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، میلاد عرفانپور، مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در نشست خبری رونمایی از آلبوم «زار» گفت: در بین گونههای هنر که در سرزمین ایران رواج داشته، گونههایی شناسنامه فرهنگ ایرانی هستند که یکی از این گونههای اصیل و مهم، موسیقی ایرانی و ردیف دستگاهی است.
وی اظهار کرد: موسیقی ایرانی به سبب عوامل و دلایل گوناگونی، در حوزه مخاطب دچار مشکلاتی است و ما باید تدبیری در این زمینه داشته باشیم تا مخاطب به موسیقی ایرانی بازگشت داشته باشد.
موسیقی آمیخته با فرهنگی اصیل
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری با اشاره به اهمیت نوآوری در موسیقی ایرانی، درباره اهمیت حفظ هنر اصیل ایرانی بیان کرد: موسیقی آمیخته با معنا، حکمت و معرفت است. موسیقی، آمیخته با فرهنگی اصیل است که ایرانی سالها با آن زندگی کرده است.
وی موسیقی ایرانی را موسیقی زندگی برشمرد و افزود: موسیقی ایرانی با سلوک انسان این سرزمین گره خورده و بر همین اساس لازم است تا هم هنرمند اهل این سلوک باشد و هم مخاطب، چراکه وقتی راه لذت بردن و تعامل با آثار ارزشمند یاد گرفته شود، فرد میتواند رشد کند و پله پله به انسان متعالی نزدیک شود و فهمش از دنیای پیرامون عمیقتر شود.
عرفانپور تاکید کرد: تعامل و ارتباط با موسیقی ایرانی باعث میشود وقتی از گنجینه فرهنگی خود نام میبریم به موسیقی کشورمان اشاره کنیم و این مستلزم نوآوری، تولیدات فراوان با نگرش به داشتههای مخاطب است.
امیرحسین سمیعی معاون سارمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و کارشناس موسیقی نیز در بخش دیگری از این نشست به جملهای از آلبوم «زار» اشاره کرد و گفت: آنچه از محسن نفر در مقام یک استاد و کسی که چراغ راه را برای نسلی روشن میکند عنوان میشود، هنرمندی از نسلی متعهد و با شرافت است که با نگاه به اخلاق و کرامت وارد حوزه هنر شده است. وی با اخلاق و رویهای که در طول سالها از خود بر جای گذاشته شناخته شده است.
وی ادامه داد: من سالها پیش با محسن نفر آشنا شدم و همواره سعی کردهام توفیق این شاگردی نصیبم شود؛ چراکه تحت قالب اخلاق و تعهد، در دورههای متفاوت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی همواره ثابت مانده است.
این کارشناس موسیقی بیان کرد: «نفر» فقط بخاطر کارهایش محسن نفر نشده بلکه وی برای کارهایی هم که نکرده محسن نفر شده است.
وی با اشاره به دهههای مختلف گفت: در دهه 70 برخی از افراد محسن نفر را با لقب فیلسوف تار میشناختند و استادی معتقد بود هر مضراب وی فلسفهای دارد و برنامهریزی و ساختاری برایش تعریف کرد که رد پای فرهنگ و هنر ایرانی اسلامی و شاخههایی که هنرهای دیگر را به هم ربط میدهد را میتوان در آن یافت. در سال 1401 نیز با این پدیده هنری مواجه میشویم که آثار، رویه اخلاق و تدریس وی تماما یک سرمشق بزرگ برای نسلهای آینده که میخواهد با ریشه و هویت خود ارتباط پیداکند، است.
محسن نفر حلقه وصلی از همه هنرهای متعهد
سمیعی با اشاره به فراز و نشیبهای حوزه موسیقی در دهه 60 تا 90 و تعهد هنرمندان به هویت خود اظهار کرد: محسن نفر حلقه وصلی از همه هنرهای متعهد از معماری گرفته تا شعر، خوشنویسی و هنرهای نمایشی است.جمعی از مفاهیم موجود در هنر محسن نفر تجلی کردهاند و در طول سالها به پختگی رسیدهاند و این درخت بارور الان نماینده و شاخصه هنر متخصص و متعهد است.
محسن نفر در بخش دیگری از این نشست رسانهای، موسیقی را یکی از پاسخهای بشر به حس زیبایی دوستی و زیبایی شناسی دانست و افزود: موسیقی وارث نشان دادن صدای خوش است و اگر موسیقی با کلام همراه میشود برای بهتر شدن فهم و لذت بیشتر است.
وی تصریح کرد: حقیقت موسیقی صدای خوش است و اگر بتوانیم منحصرا از آن لذت ببریم به ساحت موسیقی نزدیک شدهایم.
این هنرمند موسیقی از سه ساحت تعقل، احساس و هیجان در تاثیرگذاری صدای خوش بر انسان سخن گفت و در ادامه بیان کرد: موسیقی ایرانی بنا بر تجربیات، تحقیقات و آزمونهایی که در زمان متمادی داشته با تعقل و احساس سر و کار دارد و کمتر نشات گرفته از هیجانات آدمی است.
وی نشانه ساحت تعقل را رسیدن به چرایی و چیستی دانست و دیگر بخش مبتلابه موسیقی را ساحت احساسی آن معرفی کرد و افزود: وجه معنوی و روحانی موسیقی ما به وزن قابل توجهی رسیده و مجرایی برای جریان یافتن در مسیر حضرت حق محسوب میشود.
موسیقی بیکلام شرایط سختی برای رسیدن به مخاطب دارند
نفر با تاکید بر اینکه موسیقی ایرانی جلوهای از کمالات بشری است درباره آلبوم «زار» و عنوان آن تشریح کرد: از آنجا که موسیقی ایرانی گنجینهای سرشار از مضامین هدایتگر است، تصمیم به خلق این آلبوم گرفتم و از آنجا که بشر همواره در حالت زاری است، قطعاتی را در این آلبوم ارائه کردم که به نوعی با عنوان مرتبط است.
در بخش پرسش و پاسخ این نشست رسانهای، عرفانپور مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری درباره فروش آلبوم «زار» اعلام کرد: آلبومهای موسیقی ایرانی و بخصوص موسیقی بیکلام شرایط سختی برای رسیدن به مخاطب دارند که ناشی از عوامل متعددی است. ما در این زمینه تلاش داریم تا در فضای مجازی و سایتهای موسیقی انتشار این آلبوم را اطلاعرسانی کنیم و این اثر را از طریق تارنمای بیپ تونز، فروشگاههای حوزه هنری و فروشگاههای معتبر به فروش رسانیم.
وی درباره برگزاری کنسرت نیز گفت: هنر با اجرا زنده است و هنرمندی که ادعای فعالیت در هنر دارد نه اجازه وادار کردن دیگران به سکوت دارد و نه خودش ساکت میشود؛ بنابراین کسانی که دیگران را وادار به سکوت میکنند از جنس هنر نیستند و این اجبار و دیکتاتوری نسبتی با ذات هنر ندارد.
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری عنوان کرد: اگرچه حوزه هنری متولی اجرای هنری و برگزاری کنسرت نیست و بیشتر در بحث تولید فعالیت دارد اما ما در حال برنامهریزی برای اجراهای موسیقی هستیم.
محسن نفر نيز در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره تغییر ذائقه مخاطب گفت: در موسیقی، ارائه آثار بیکلام فرصت مغتنم برای هنرمند است و موهبتی تلقی میشود که او بتواند آنچرا که دوست دارد و حق میپندارد و یا شایسته گفتن میداند ابراز کند. از سویی دیگر کار بیکلام برای هنرمند یک ریسک بزرگ است و حساستر از آن تکنوازی است که بالاترین حد نمایش موسیقی در حوزه نوازندگی محسوب میشود.
وی مخاطبین این هنر را مخاصبان خاص دانست و تاکید کرد: پیشرفت هنر و موسیقی از حیث تخصص و مضمون و محتوا مرتبط با اجرا و انتشار و ارائه چنین آثاری است و هنرشناسان بزرگ اگر بخواهند اثری هنری را قضاوت کنند این موارد را مدنظر قرار میدهند و نه آثاری که در وصف لحظهها است.
عرفانپور مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در خصوص تغییر ذائقه مخاطب نیز گفت: آنچه شاهد هستیم نتیجه عوامل مختلف و گاه خط مشیهای غلط است که اصلاح آن زمان بر است و ما میتوانیم صرفا یکی از موجهای اصلاحی باشیم اگرچه ادعا نداریم میتوان در کوتاه مدت ذائقه را تغییر داد.
سمیعی کارشناس موسیقی نیز در بخش پایانی این نشست درباره کاهش کنسرتها گفت: رکود بخش صحنهای بیرحمانه است و فضای مجازی با اخلاق ناپسند سعی دارد این قشر را در مواجه قشر دیگری قرار دهد. زندگی هنرمند اقتصاد دارد و این شرایط آسیب زیادی به زندگی کسانی که در حوزه موسیقی کار میکنند وارد میکند و من امیدوار هستم تا قبل از جشنواره موسیقی فجر این خط شکسته شود.
در پايان اين نشست، پوستر آلبوم زار توسط علی فروزانفر، معاون هنری حوزه هنری، میلاد عرفانپور مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری، محسن نفر، امیرحسین سمیعی و حسین قرایی، مدیر کل روابط عمومی صدا و سیما رونمایی شد.
انتهای پیام/
نظر شما