شصت و هفتمین نشست نقد و بررسی ادبیات معاصر افغانستان و رونمایی از رمان «رستاخیز بازماندگان» اثر یونس صالحی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، جلسه رونمایی و نقد رمان «رستاخیر بازماندگان» با حضور کریم دهقان و مریم ظریف (کارشناسان برنامه) و سخنرانی منوچهر فرادیس (مدیر نشر زریاب) و علاقهمندان ادبیات داستانی افغانستان در سالن اوستا حوزه هنری تهران برگزار شد.
تینا محمدحسینی، مدرس داستان و مجری نشست، با اشاره به اینکه «رستاخیز بازماندگان» یک رمان تاریخی است و در حوزه ادبیات داستانی افغانستان، کمتر به این ژانر پرداخته شده است، خلق و چاپ چنین آثاری را توسط نویسنده اثر و ناشر آن، مغتنم و ارزشمند خواند.
پس از آن خوانش بخشهایی از رمان توسط خانم شازیه اسلمی، دانشجوی دکترای ادبیات فارسی انجام شد که مورد توجه حضار قرار گرفت.
مریم ظریف اولین کارشناس نشست، رمان را از منظر ساختار مورد بررسی قرار داد. به گفته وی، «رستاخیز بازماندگان» روایت رنج قوم هزاره است که در قالب داستان تاریخی با قلم یونس صالحی نوشته شده و نشر زریاب آن را منتشر کرده است. قصهها و روایتهای این داستان از سال ۱۷۴۷ تا ۱۹۰۰ میلادی را در برمیگیرد و در پسگفتار داستان، به طور کوتاه به مبارزات سالهای اخیر قوم هزاره چون جنبش بزرگ روشنایی نیز پرداخته شده است.
داستان ملتی که هویتش انکار میشود
کتاب «رستاخیز بازماندگان» داستان و فرهنگ ملتی را مطرح میکند که هویتش انکار میشود و به تابوهایش دستدرازی میشود. سبک رمان، واقعگرایانه ـ تاریخی است و بعضی از شخصیتهای داستان شخصیتهای تاریخی ـ واقعی هستند.
مریم ظریف در نقد خود گریزی به زبان داستان زد و گفت: نارسایی بعضی رویدادها و کلمات، خارج شدن از حالت روایی مناسب، ضمیرهای اضافه و اشکالات دستوری زبان از مواردی است که میتوان به آن نقد داشت. این منتقد رمان «رستاخیر بازماندگان» را به لحاظ مضمون و موضوع بسیار خواندنی، جذاب و ارزشمند دانست و در سخنانش به این نکته اشاره کرد که اگر نویسنده میتوانست مقهور واقعیت نشود و پرداخت داستانی بیشتری به ماجرا داشته باشد، ارزش این اثر صدچندان میشد.
کریم دهقان که دیگر منتقد این نشست بود نیز ضمن اشاره به برخی صحبتهای مریم ظریف، گفت: در برخی اشارات تاریخی، حضور جانبدارانه نویسنده وجود دارد که میتوانست چنین نباشد.
وی به مؤلفههای رمان تاریخی در کتاب «رستاخیز بازماندگان» اشاره کرد و سپس از تأثیر و نقش اجتماعی، سیاسی و فرهنگی رمان در افغانستان سخن گفت و در ادامه نیز به بازتاب مسأله قوم هزاره در رمان پرداخت.
کریم دهقان در این جلسه به جنبش مطرح شده در رمان و قوم هزاره، بازسازی حوادث، تحلیل روایت داستان، تخیل، روایت تاریخی و شخصیتهای داستان پرداخت.
به گفته دهقان، بازآفرینی داستان و پرداختن به افسانهها، قهرمانپذیری و مشکلات در این راه، آگاهی طبقاتی، ترسیم آرمانشهر فرهنگی ـ سیاسی، تنش دین اسلام با ادیان گذشته آریایی، جدال سنت با مدرنیته و نهادینه کردن جنبش خشونتپرهیز از جمله نکاتی است که در رمان بازتاب داده شده است.
منوچهر فرادیس مدیر نشر زریاب نیز از نحوه چاپ کتاب و مشکلات فراروی آن سخن گفت و این کتاب را اثری ارزشمند خواند. وی با اشاره به نگاه دور از تعصب نویسنده، از برخی شگردهای داستانی در خلق شخصیت سخن گفت و بر لزوم تألیف رمانهای تاریخی توسط مولفین این حوزه، تاکید کرد.
در پایان این نشست، گواهینامه داستاننویسی به چند تن از نویسندگان جوان افغانستان اهدا شد.
انتهای پیام/
نظر شما