استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه مشارکت مردم در اداره شهر ضروری است، گفت: تجارب نشان داده دولت ها در بهسازی بافت های فرسوده، نتایج خوبی نداشتند و بهتر است پایشان را از این حوزه بیرون بکشند.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری. دکتر «حسین ایمانی جاجرمی» عصر چهارشنبه در سلسله نشستهای گفتوگوهای انتقادی مدیریت شهری و علومانسانی در باب شهر با موضوع «بافت فرسوده شهر» که به همت پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی برگزار شد با اشاره به اینکه گاهی بازنمایی از مشکلات و موضوعات اشتباه انجام میگیرد، گفت: آیا واقعاً بافت فرسوده برای ساکنان آن منطقه بافت ناکارآمد است؟ به نظر میرسد بیان مسئله نادرست است.
این استاد دانشگاه با اشاره به مثالی در خصوص مشکل مسکن و نهضت ساختوسازمسکن در دولتهای گذشته گفت: در حالی در سه دولت قبل شعار نهضت مسکنسازی مطرح شد که ۴۵۰ هزار واحد مسکن خالی در تهران وجود دارد، واقعیت این است که مشکل کمبود مسکن وجود ندارد و مشکل اصلی برای افراد، دسترسی و داشتن مسکن است.
وی با بیان اینکه نگاه فیزیکال به حل مسائل وجود دارد که صحیح نیست، گفت: ظهور مشکلات نوپدید در حل مشکلات جامعه لحاظ نمیشود به عنوان مثال افزایش سن ازدواج و نیاز به مسکن کوچک و کم هزینهی مجردی یکی از نیازهای امروز شهرهای بزرگ از جمله تهران است که به هیچ عنوان در نهضت ساخت و سازهای مسکن دیده نشده است.
ایمانی یکی دیگر از مشکلات ساخت مسکن از سوی دولتها را گران ساختن مسکن عنوان کرد و گفت: مسکن گران ساخته میشود زیرا برای سازندگان سود دارد، اما این نوع از مسکنها نیاز امروز جامعه ما نیست.
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه امروزه مشارکت مردمی در رفع مشکلات شهری جایگاهی ندارد، گفت: نظام اداری کشور قابلیت بهرهگیری از مشارکت مردم را ندارد و به هیچ عنوان جایگاهی برای مشارکت مردم قائل نیست.
این استاد دانشگاه با بیان مثالهایی از ورود دولت برای بازسازی و بهسازی بافتهای فرسوده، افزود: در منطقه سنگلج، عودجالان و زورآباد کرج در دورههایی طرح نوسازی و بازسازی انجام شد ولی شاهدیم که این سه منطقه امروز چه وضعیتی دارند و نشان میدهد مداخلات دولت با مشکل مواجه است. نوسازی بافت فرسوده کار دولت نیست و باید دولت پایش را از این حوزه بیرون بگذارد.
این استاد دانشگاه افزود: دولتها نگاه نادرستی در خصوص بافتهای فرسوده دارند و حتی رژیم گذشته نیز مسیر را اشتباه میرفت. نگاه دولتمردان نگاه اقتدارگرایانه است و تصور میکنند میتوانند در بافت فرسوده، خودشان به تنهایی تمام مشکل را با پول حل کنند در صورتی که تجارب نشان داده این راهکار نوسازی در بافت فرسوده نیست.
ایمانی با بیان اینکه مشارکت با مردم یکی از راهکارهای معضلات شهری از جمله نوسازی بافتهای فرسوده است، گفت: هماکنون دولتیها حاضر نیستند بخشی از قدرتشان را با مردم شریک شوند، البته ناگفته نماند که مردم نیز درک و تجربه درستی از مشارکت ندارند.
وی با اشاره به اهمیت مسئله فرهنگ در موضوع نوسازی بافت فرسوده گفت: امروز شاهد هستیم در برخی از نوسازیهای بافت فرسوده به عنوان مثال در اطراف حرم امام رضا در مشهد، هویتزدایی اتفاق افتاده است.
ایمانی شهرک اکباتان را از جمله مناطقی عنوان کرد که در ساختوساز آن به هویت مردم آن منطقه توجه شده است، وی گفت: هماکنون شاهد هستیم که این شهرک هویت خودش را دارد، فضاهای نیمه خصوصی و خصوصی که فضاهای سبز بلوکها را به یکدیگر وصل کرده، همانند ستون فقرات هویت مردم آن منطقه است در ساختوساز این شهرک به نیازهای مردم توجه شده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به قانونی که در سال ۶۲ مصوب شد و هرگونه کسب درآمد شهرداریها از سوی دولت را قطع کرد، گفت: در این قانون مشخص نشد شهرداریها از چه طریقی خودکفا شوند و امروز متروپل نتیجه این قانون است.
وی مشارکت مردم در اداره شهر را ضروری دانست و گفت: باید امور محلی در اختیار مردم مناطق باشد و دولت در آن مسائل دخالتی نداشته باشد. همچنین بازنگری در مورد ماهیت شهرداری ،شهردار و شورای شهر از ضروریات رفع معضلات شهری است.
ایمانی با اشاره به اینکه مسائل تهران مختص تهران است و با دیگر شهرها متفاوت است، افزود: تهران نیازمند شهرداری است که از سوی مردم انتخاب شود، قدرتمند باشد و به مردم پاسخگو باشد. در تشکیلات مناسب شهرداری تهران شورای مناطق و شورای محلی که شامل افرادی از خود مناطق هستند و به معضلات منطقه آگاهی دارند ضرورت دارد.
انتهای پیام/
نظر شما