«اگر فردوسی 30 سال برای خلق شاهنامه زحمت کشید، دهخدا 40 سال برای اثر فاخر لغت نامه دهخدا وقت گذاشت که هر دو این آثار تقریبا در یک راستا برای حفظ زبان فارسی هستند.» این بخشی از صحبتهای سعید بیابانکی در نشست ادبی ساعت شعر است که 7اسفندماه در حوزه هنری برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، در این نشست که در سالن سلمان هراتی برگزار شد، سعید بیابانکی، علی داوودی، محمود حبیبی کسبی و فریبا یوسفی حضور داشتند.
سعید بیابانکی با اشاره به سالگرد درگذشت علی اکبر دهخدا شاعر و نویسنده ادبی، به برجسته ترین اثر او که «لغت نامه دهخدا» است، پرداخت.
وی با تاکید به این که لغت نامه دهخدا مجموعه عظیمی برای ادبیات ما است، گفت: این منبع ادبی که 40 سال زمان برای نگارش آن صرف شد، یکی از مهمترین منابع موجود برای لغت نامهها و واژه نگاری های فارسی در ایران است.
بیابانکی با اشاره به این که دهخدا شاعر، نویسنده، روزنامه نگار و سیاستمدار در دوره مشروطه بود، اظهار داشت: وقتی به فرمان محمد علی شاه قاجار، مجلس به توپ بسته شد، دهخدا به همراه تعداد بسیاری از مشروطه خواهان متواری و در استان چهارمحال بختیاری پناهنده شد.
وی افزود: دهخدا در استان چهارمحال بختیاری، در قلعه دزک بخش عمدهای از لغت نامه را نوشته است.
بیابانکی بیان کرد: اگر فردوسی 30 سال برای خلق شاهنامه زحمت کشید، دهخدا 40 سال برای اثر فاخر لغت نامه دهخدا وقت گذاشت که هر دو این آثار تقریبا در یک راستا برای حفظ زبان فارسی هستند.
وی با اشاره به دیگر آثار دهخدا که شامل «امثال الحکم» و «چرند و پرند» که شکل تازهای از طنز نویسی در ایران را آغاز کرده است، گفت: این شاعر و نویسنده برجسته فرهنگ و ادبیات ما در همه حوزه های ادبی فعالیت داشته است و آثاری که از خود به جا گذاشته، آثار ماندگار ادبیات ایران است.
شخصیت چند وجهی دهخدا
محمود حبیبی کسبی نیزگفت: درباره دهخدا صحبت بسیار است. او بنایی که در لغت نامه به وجود آورد آنقدر عظیم بود که دیگر آثارش را تحت تاثیر قرار داد.
وی افزود: دهخدا در عصرخود جزء مشهورترین و موثرترین روزنامه نگاران و نویسندگان مطبوعاتی بود، آنچنان که مورخان و نویسندگان ثبت کردند، در روزنامه صور اسرافیل ستون پرطرفداری داشت و به واسطه همین روزنامه صوراسرافیل بین مردم محبوب بود.
وی با اشاره به اینکه دهخدا علاوه بر شعر و نثر در حوزه آموزش، تدریس و سیاست فعالیت داشت، گفت: اساسا شخصی که فعالیتهای چند وجهی دارد، یک وجه آن برجسته می شود؛ در مورد دهخدا، لغت نامه اش اثر ویژه بوده است که دیگر آثار او را تحت تاثیر قرار داد.
حبیبی کسبی با بیان این که دهخدا در عصر نهضت مشروطه و نهضت ترجمه «آثار انگلیسی و فرانسه » و طلایه های ادبیات نو ، بوده است عنوان کرد: انسان ها در آن دوره چند وجهی بودند و دهخدا ازاین قاعده مستثنی نبود. او در حوزه نثر و نظم نیز فعالیت داشت. دهخدا شخصیت بی بدیلی در تاریخ معاصر است که درگستره فعالیت هایی که داشت کمتر کسی می توانست با او برابری و یا رقابت کند.
حبیبی کسبی افزود: 6 اسفند سالروز تولد «ابتهاج» ملقب به «سایه» است. او از بزرگترین غزل سرایان معاصر بوده است و جا دارد در این نشست از این شاعر برجسته نیز یادی کنیم.
افق جدید
علی داوودی نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: در دوره مشروطه که فصل بسیار عظیمی در تاریخ ما است، حوادث بزرگی رقم خورد. در این عصر تحول بزرگ در جامعه ایرانی رخ داد و به دنبال آن خیلی از فعالیت ها در حوزه های مختلف می توانست انجام شود که البته اینگونه نشد.
وی افزود: در واقع یک افقی در آن دوره باز شده بود که تا بی نهایت می توانست کار انجام شود. دهخدا در عرصه موسیقی، نقاشی، شعر، ادبیات داستانی، نثر و انواع نثر به ویژه نثر مطبوعاتی و همچنین در عرصه روزنامه نگاری یکی از بزرگترین شخصیت های آن دوره بوده است. ماندگارترین قصیده های تاریخی، برجسته ترین شعرهای مذهبی در وصف امامان، اشعار سیاسی ، تصنیف و ترانه، اشعار طنز، ترجمه از فعالیت های دهخدا بوده است.
انتهاي پيام/
نظر شما