نود و پنجمین کارگاه شعر آهنگ دیگر به مناسبت سالروز شهادت فاطمه زهرا(س) با حضور شاعران و نویسندگان در حوزه هنری استان بوشهر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، دبیر کارگاه با اشاره به پیشینه شعر فاطمی عنوان کرد: هرچند در طول تاریخ شاعران زیادی به حضرت زهرا پرداختهاند، اما جز در موارد محدودی نمیتوان «جریان شعر فاطمی» را بهصورت مستقل در تاریخ ادبیات فارسی جستوجو کرد. برای مثال ناصرخسرو در قرن پنجم که بارها از تفکر شیعی در اشعارش بهره برده است، در ابیات زیادی به مدح حضرت فاطمه سلامالله علیها میپردازد، یا شاعران بزرگی چون سنایی، عطار، ابن یمین و... در مدح و منقبت صدیقه کبری(س) سخنسرایی کردهاند.
غلامرضا ابراهیمی با اشاره به رشد شعر فاطمی در دوران معاصر افزود: رشد و تعالی شعر فاطمی به عنوان یک جریان شعری در ادبیات آیینی را باید در این چند دههی اخیر جستجو کرد. استقبال شاعران پیشکسوت و جوان در سرایش شعر فاطمی سبب تولید دهها مجموعه شعر مستقل در مدح، منقبت و مرثیهی این بانوی مطهر شده است.
ابراهیمی با اشاره به محتوای شعر فاطمی خاطرنشان کرد: آنچه که این روزها به عنوان مضمون و محتوا در اشعار ویژه حضرت زهرا به چشم میخورد، غالباً پرداختن به «قرائتی ماتمی» و بیان سوگسرودههای صرف درباره شهادت بانوی بزرگ بشریت است؛ امری که سبب شده از یک طرف بسیاری از اشعار، یکنواخت و شبیه هم باشند و از طرف دیگر از دیگر ابعاد زندگی عرفانی و اجتماعی آن حضرت غافل بمانیم.
دبیر کارگاه شعر آهنگ دیگر با آسیب شناسی از جریان شعر فاطمی افزود: با واکاوی کلیدواژهای شعر فاطمی متوجه «محدودیت دایره واژگان» شاعران جوان و پیشکسوت میشویم.
بسامد بالا و چشمگیر واژگانی همچون «یاس، کوچه، در، دیوار، میخ، آتش، پهلو، بازو، تابوت، مدینه و...» سبب شده کمتر به مفاهیم بلند و متعالی که حضرت زهرا(س) در تحقق آرمان آن به شهادت رسیدند بپردازیم و مفاهیم بزرگی نظیر«ولایت، ولایتپذیری، دفاع از مظلوم، مبارزه با طاغوت، ایثار، تقوی، عفت و پاکدامنی، ساده زیستی، همسرداری و....» در سایه قرار گیرد.
وی اضافه کرد: اگر بخواهیم نمونههای موفقی از شعر فاطمی را معرفی کنیم باید به اشعاری اشاره کرد که علاوه بر «بیان هنری و عاطفی» از «اندیشه شاعرانه» و «پشتوانه غنی دینی» با بهرهگیری از «آیات و روایات و تلمیحات مذهبی» برخوردار باشد و با نگاهی جامع و عمیق به ابعاد مختلف شخصیت ممتاز حضرت صدیقه کبری(س) بپردازد.
در بخش دوم کارگاه به نقد و تحلیل غزلی از «زهرا فولادی» و شعری سپید از «سجاد ندومی» از اعضای فعال کارگاه آهنگ دیگر در خصوص شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) پرداخته شد.
استفاده از تلمیحات دینی، عاطفه قوی، اندیشه و تخیل تازه ، زبانورزی و تصویر پردازی زیبا و شاعرانه» از جمله خصوصیات اشعار آنان بود که مورد تحسین حضار قرار گرفت.
در پایان نیز شاعران هم استانی «محمد ابراهیمی، زهرا تعجب، فرح راوردشیری، دریا افکار آزاد، معصومه سعیدی، مریم شیخیونی و عاطفه بردستانی» آخرین سروده های خود را در قالبهای غزل، دوبیتی و سپید با موضوع ادبیات پایداری، وطن، مادر، عشق و ...قرائت کردند.
گفتنی است کارگاه شعر آهنگ دیگر، دوشنبه هر هفته راس ساعت ۱۷در حوزه هنری استان بوشهر میزبان شاعران، نویسندگان و ادب دوستان است.
انتهای پیام/
نظر شما