نخستین کارگاه داستاننویسی از سلسله کارگاهها و نشستهای جایزه ملی داستان حماسی با حضور ساسان ناطق، تیمور آقامحمدی، حسینعلی جعفری و گروهی از داستاننویسان در حوزه هنری استان سمنان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری، در ابتدای نشست حسینعلی جعفری، نویسنده و مدرس دانشگاه با ذکر تجارب شخصی خود در حوزه داستان حماسی گفت: حماسه از دغدغههای من بوده و کوشیدهام در رمانهای «افرا» و «تیگرا» از وجوه حماسی بهره ببرم. اگرچه به تعبیر بسیاری از محققان، «شاهنامه» بزرگترین متن حماسی دنیاست، ولی در کنار متون حماسی مشهور میتوان از حماسههای بومی نیز استفاده کرد.
وی ادامه داد: ما در سمنان نمونههای خوبی داریم که میتواند دستمایه مناسبی برای نویسندگان باشد؛ مواردی چون «سی سر» که یک حماسی دینی است، «پیر نجمالدین» و «سید حسین علمدار» که در مقابل مغولها ایستادگی کردند یا «امامزاده علیابنجعفر» که در مقابل لشکریان تیمور مقاومت کرد.
ساسان ناطق، نویسنده و مدیر دفتر داستان حوزه هنری نیز به ارتباط حماسه و مسلک پهلوانی و قهرمانی اشاره کرد و افزود: مردم قهرمانان خود را دوست دارند چرا که رفتار آنها در جهت وحدت، احساس غرور و وطندوستی میتواند منبع الهام و حماسه شود. به باور من بزرگترین حماسه ماندگار تاریخ، از خودگذشتگی امام حسین(ع) در نیمروز دشت تفتیده کربلاست که شجاعت و مردانگی را در مقابل ظالمان و زورگویان معنا کرد و اسلام را زنده نگه داشت.
نویسنده رمان «اعترافات کاتب کشتهشده» شکلهای ظهور یک حماسه را اینگونه برشمرد: حماسه میتواند به شکل اسطوره، از خودگذشتگی، آواز یا قصهای باشد که در ذهن و زبان مردم یک منطقه تکرار میشود. این حماسهها و بازخوانی دوباره آنها باید به خلق داستانی نو و کشفی تازه منجر شود تا به تحکیم باورها و فرهنگ و هویت قومی و ملی کمک کند؛ زیرا حماسه وقتی شکل میگیرد که مردم برای رسیدن به هدف واحد، وارد اتفاق و جریان جامعه شده، باور و نگرش فردی را به خواسته و اراده جمعی و ملی یا مذهبی پیوند بزنند.
در ادامه تیمور آقامحمدی، نویسنده و مدرس داستاننویسی با تقسیمبندی متون کهن فارسی به تمثیلی، غنایی و حماسی به تعریف هر یک از آنها پرداخت و گفت: حماسه اثری است که به روایت افکار و اعمال قهرمانان یک سرزمین میپردازد. نظرات متنوعی در انواع حماسه بیان شده، اما این جایزه به این تقسیمبندی قائل است: حماسه تاریخی، دینی و بومی؛ بنابراین نویسندگانی که آثاری در این زمینه دارند یا مایل به نگارش هستند میتوانند به این سه وجه توجه کرده و در جایزه شرکت کنند.
نویسنده رمان «همه» به بیان ویژگیهای یک داستان حماسی پرداخت و تصریح کرد: چهار عنصرِ روایت، قهرمان، اتفاق خارقالعاده و وجود یک قوم از بایستههای هر داستان حماسی محسوب میشود. زمانی که این اضلاع در کنار هم قرار بگیرند ما با داستانی روبهرو خواهیم شد که قهرمان آن دست به کار بزرگ و شگفتی میزند تا مردم یک سرزمین احساس هویّت کند و به یک ملّت بدل شود. حماسهها هویتساز و قوامبخش یک ملّتند، برای همین است که ما تا سالها به قهرمانان خود میبالیم.در پایان نیز داستاننویسان سمنانی نظرات و پرسشهای خود را مطرح کردند.
انتهای پیام/
نظر شما