کتاب «روانشناسی شهرت» به قلم گیل استیور، ترجمه احسان شاهقاسمی و به همت پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی منتشر شد.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، قطع به یقین میتوان گفت که ظهور رسانههای اجتماعی در فراگیری مفهوم «سلبریتی» نقش اصلی را داشته است. بدین معنا که تجربه پیشین ما از مسئله «شهرت» و «افراد مشهور» یا «چهره» کاملاً متفاوت از وضعیت کنونی ماست و اساساً مفهوم سلبریتی با فرد مشهور در عالم سیاست یا حتی یک «ستاره» در یک فیلم یا یک ورزش خاص متفاوت تلقی میشود. به گونهای که این مفهوم با کسب درآمد برای شخص یا یک شرکت یا حتی یک جریان سیاسی همراه است. در واقع اساساً سلبریتی به کسی گفته میشود که میتواند در خدمت «فروش بیشتر» یا «پیروزی» در یک کارزار سیاسی قرار گیرد. استفاده از سلبریتیها، به عنوان بخشی از راهبردهای بازاریابی، رویهای معمول در شرکتهای بزرگ است و این شرکتها با استفاده از آنان، نشانهای تجاری خود را ارتقا می بخشند.
صنعت شهرت فقط با هدف کسب سود، سلبریتیها را تولید میکند. نویسندگان و دانشمندان همواره اصالت سلبریتیها را در برابر چشم مردم زیر سئوال میبرند و میگویند ماشین تبلیغات «کیفیت ستارگی» یا فرهمندی را بزرگنمایی میکنند و بدون توجه به استعداد واقعی یا دستاوردهای یک فرد از او یک سلبریتی پولساز میسازند. در واقع مفهوم سلبریتی به رسانه گره خورده است و بدون پشتیبانی رسانهها نمیتوان انتظار شکلگیری سلبریتیها را داشت. اگر نه مسئله «شهرت» تاریخی فراتر از رسانههای جمعی دارد.
ما به سختی تلاش میکنیم تا اثری را که روی دیگران میگذاریم کنترل کنیم. مهم است که بدانیم نه فقط سلبریتیها، بلکه هر کسی این کار را میکند. پس، اتهامی را که مطرح میشود که سلبریتیها خودِ حقیقی خودشان را نشان نمیدهند، باید با این فهم بررسی کرد که این کاری است که همه ما انجام میدهیم و تفاوت فقط در اینجاست که سلبریتیها این کار را برای مخاطبان بیشتری انجام میدهند. سبریتیها هنگام حضور در منظر عموم خود واقعی یا اصیلیشان را نشان نمیدهند. همه رفتارهای آنها نقش بازی کردن است و خود خصوصی آنها هرگز آن چیزی نیست که مردم فکر میکنند.
یکی از جذابیتهای رسانهای اجتماعی این است که کاربر امید دارد دست کم در گوشهای از جهان به سطحی از شهرت، معروفیت و شناخته شدن برسد. از آنجا که در اجتماع ما دستاوردهای مادی و اقتصادی را محصول شهرت میدانند، برای افرادی که میخواهند جرء افراد «پولدار و مشهور» به شمار بیایند جست و جوی شهرت یک هدف منطقی به نظر میرسد.
انتهای پیام/
نظر شما