اسماعیل حاجی علیان (از استادان پروژه «باغ رمان ایرانی»)- اولین رمانم را حسی نوشتم؛ برایش طرح و پلات نریخته بودم چون فکر میکردم قصه در سرم کامل هست، با اعتماد به نفس نیمی از آن را نوشتم و... .
آن موقع الزامات نوشتن رمان را نمیدانستم و به علت طولانی بودن زمان نگارش و گذر زمان، دچار تجربه شکست در اتمام رمان شدم. بعدها که دانش تئوریام بیشتر شد و روش نویسندگان بزرگ را خواندم، متوجه مشکلم شدم. از آن به بعد حتی برای داستان کوتاه هم طرح و پلات مینویسم تا اگر زمان نوشتن طولانی شد یا وقفهای بینش اتفاق افتاد، تأثیری در اتمام اثرم نداشته باشد.
در این مدت دورههای آموزشی نوشتن را هم میگذراندم. از هر استادی که در فرآیند شناخت داستان و نوشتن و تحلیل اثر، توصیهها و راهکارهای خوبی داشت بهره میگرفتم و دانش خودم را تقویت میکردم. حالا میدانم اگر بخواهم شخصیت، موقعیت و یا حادثهای را در جامعه داستانیام بسازم نیازمند آن است که در ابتدا منِ نویسنده، شخصیت، حادثه، فضا، مکان و زمان دوره روایتم را بدانم و به آن اشراف پیدا کنم و آنها را درک کنم تا بتوانم روایتشان کنم.
همیشه هم درباره شیوههای روایت سعی میکردم خلاقانهترین شکل و سختترینشان را برای اثرم انتخاب کنم تا خاص خودم باشد.
عادت خوب دیگری که دارم؛ روحیه پژوهشگری است. در پژوهش هم دانش نویسنده افزایش مییابد و به تمام جوانب موضوع مسلط میشود و هم سرشار از ایدههای تازه برای آثار دیگر است.
ترکیب این خصلتها در کنار سختکوشی، رمز موفقیت است.
برای رسیدن به همین چند خطی که برایتان روایت کردم حدود ده سال از عمرم را صرف کردهام و از آن به بعد با خودم عهد بستهام این ثمره را در کوتاهترین زمان برای کسانی که در دورههایم شرکت میکنند یا با آنها مراوده دارم بگویم تا دیگران زودتر به سرمنزل مقصود برسند.
روایت ایرانی رمان، پر از زیباییها و جذابیتهایی است که از هزارتوی فرهنگ میگذرد و شهرزاد را در خاطر زنده میکند. اگر نویسنده، جامعه و فرهنگ را خوب بشناسد و به تن و روان شخصیتها آگاه باشد و تکنیکها را کامل از آن خود کرده باشد، میتواند در ساخت و پرداخت رمانش کامیاب باشد.
به امید اعتلای روزافزون داستان و رمان ایرانی.
«باغ رمان ایرانی» پروژهای ملّی است که توسط مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری اجرا میشود. در این پروژه فرصتی فراهم شده تا 44 داستاننویس مستعدی که کمتر فرصت بروز استعداد به آنها داده شده، زیر نظر 20 استاد داستاننویسی به خلق آثار ارزشمند بپردازند.
علاقهمندان برای شرکت در این دوره، میتوانند «طرح رمان» خود را با موضوعات آداب و رسوم محلی، تاریخ و اعتقادات ملّی، هویت و خانوادة ایرانی به همراه «سوابق ادبی» تا 20 اسفند 1401 به نشانی bagheroman44@gmail.com بفرستند. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02191088477 تماس بگیرید.
انتهای پیام/
نظر شما